Biography

Saša Bezjak, rojena leta 1971 v Mariboru, je leta 1999 pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru, leta 2001 pa pod mentorstvom profesoric Metke Krašovec in dr. Nadje Zgonik iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tam je zaključila tudi magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovne sodelavke za predmetno področje specialne didaktike. Kot mentorica že dve desetletji pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle. Njene pedagoške dejavnosti se večinoma odvijajo v podeželskem okolju Štajerske, Prlekije in Prekmurja. Od leta 2013 aktivno deluje v Muzeju norosti na Tratah, kjer pomaga ljudem, ki so zaradi predsodkov in stereotipov o oviranih pogosto prikrajšani za izkušnjo umetniške ustvarjalnosti. Izvirna in provokativna Saša Bezjak, ki se največ posveča risbi, se izraža tudi v slikarstvu, kiparstvu, vezenini in v umetniških akcijah. Predstavila se je na veliko skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini. Njena dela so del mnogih slovenskih zbirk (Umetnostna galerija Maribor; Pomurski akademski klub PAC, Murska Sobota; Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec; Multimedijski center Kibla, Maribor; Galerija Murska Sobota) in zbirk na tujem (Imago Mundi Luciano Benetton Collection, Italija; Fondazione Pasqualle Batista, Italija).

V letu 2020 je prejela delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS, izpostaviti gre še projekta simpozij Norost in ustvarjalnost? (2015) in Odprti atelje (2017). Leta 2014 je Ustanova dr. Antona Trstenjaka podprla izid njene monografije z naslovom Saša Bezjak, Dela. Leta 2016 pa je v zbirki TOX multimedijskega centra KIBLA izšlo njeno delo Umetniške akcije Saše Bezjak. V letu 2021 je ponovno dobila podporo Ustanove dr. Antona Trstenjaka in Ministrstva za kulturo RS ter Občine Gornja Radgona, ki so ji omogočili izid monografije z naslovom Risbe/Drawings pri založbi Umetniški kabinet Primož Premzl.

Od leta 2020 je deloma zaposlena na Ljudski univerzi Ptuj. Leta 2021 je pridobila naslov docentka za predmetno področje likovna umetnost na Univerzi v Mariboru. Kot zunanja sodelavka sodeluje na oddelku za predšolsko vzgojo na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Od leta 2006 živi in ustvarja v Gornji Radgoni.

Biography

Saša Bezjak, rojena leta 1971 v Mariboru, je leta 1999 pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru, leta 2001 pa pod mentorstvom profesoric Metke Krašovec in dr. Nadje Zgonik iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tam je zaključila tudi magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovne sodelavke za predmetno področje specialne didaktike. Že dve desetletji kot mentorica pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle. Njene pedagoške aktivnosti se večinoma odvijajo v podeželskem okolju Štajerske, Prlekije in Prekmurja. Od leta 2013 aktivno deluje v Muzeju norosti na Tratah, kjer pomaga ljudem, ki so zaradi predsodkov in stereotipov o oviranih pogosto prikrajšani za izkušnjo umetniške ustvarjalnosti.

Izvirna in provokativna Saša Bezjak, katere delo temelji na preprostosti in učinkovitosti črte v risbi, se izraža tudi v slikarstvu, kiparstvu, vezenini in v umetniških akcijah. Predstavila se je na veliko skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in širše. Njena dela so del mnogih slovenskih zbirk (Umetnostna galerija Maribor; Pomurski akademski klub PAC, Murska Sobota; Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec; Multimedijski center Kibla, Maribor; Galerija Murska Sobota) in zbirk na tujem (Imago Mundi Luciano Benetton Collection, Italija; Fondazione Pasqualle Batista, Italija).

V letu 2020 je prejela delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS, izpostaviti gre še projekta simpozij Norost in ustvarjalnost? (2015) in Odprti atelje (2017). Leta 2014 je Ustanova dr. Antona Trstenjaka podprla izid njene monografije z naslovom Saša Bezjak, Dela. Leta 2016 pa je v zbirki TOX Kulturno izobraževalnega društva KIBLA izšlo njeno delo Umetniške akcije Saše Bezjak. V letu 2021 je ponovno dobila podporo Ustanove dr. Antona Trstenjaka in Ministrstva za kulturo RS ter Občine Gornja Radgona, ki so ji omogočili izid monografije z naslovom Risbe/Drawings pri založbi Umetniški kabinet Primož Premzl.

Leta 2021 je pridobila naslov docentka za predmetno področje likovna umetnost na Univerzi v Mariboru. Kot zunanja sodelavka sodeluje na oddelku za predšolsko vzgojo na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Od leta 2006 živi in ustvarja v Gornji Radgoni.